Από την παρουσίαση της 18-10-2017

περιοδικό ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ τχ 40-41/2018

  • Ο καθηγητής κος Γιάννης Πανούσης ευχαρίστησε το συγγραφέα για την ευκαιρία να πει κάποιες σκέψεις για το βιβλίο και να «συζητήσουμε», όπως είπε, «όλοι μαζί για τις ενοχές μας». Το έργο συνδέει με έναν ευρηματικό τρόπο τις τρεις δυνάμεις, την εξουσία, το χρήμα και τον έρωτα. «Μυθοπλαστικό ψηφιδωτό της μεταπολεμικής Ελλάδας», χαρακτήρισε το βιβλίο με βάση τα τρία σύνδρομα, «Ανομία, διαφθορά και πολιτική χωρίς ηθικά πλεονεκτήματα». Συνέχισε ο καθηγητής μιλώντας για την πορεία της μεταπολίτευσης και την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που ανέλαβαν την εξουσία, τη διαφθορά, το «όλα επιτρέπονται» για το κόμμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, «Το βιβλίο απέχει μία ανάσα από την πραγματικότητα».

  • «Η Nemesis, η Θεία Δίκη, η απονομή της δικαιοσύνης, η δικαίωση των αδικηθέντων, αποτελεί την παραμυθία αυτού του έργου», είπε ο καθηγητής κος Θεοδόσης Πυλαρινός, «και αυτή τη δικαίωση αναζητά ο ήρωας, επί ματαίω όμως». «Με την προσδοκία Αλλαγής, η σταδιακή καλλιέργεια της αλαζονείας είναι αυτό που οδήγησε στην ύβρι την οποία πλήρωσε το γνωστό θύμα, ένας ολόκληρος λαός», είπε ο συγγραφέας και μίλησε για την παρακμή της μεταπολίτευσης, την πολιτική διεκπεραίωση των επιγόνων. Περισσότερο πολιτικό παρά ιστορικό χαρακτήρισε το έργο και μίλησε για τον τρόπο που η μυθιστορηματική πλευρά του αναδεικνύει τις ανθρώπινες αδυναμίες και λειτουργεί ως αντιστασιακό μήνυμα. «Είναι δυνατόν να έγιναν έτσι τα πράγματα» αναρωτιέται ο αναγνώστης και παρέπεμψε στο ίδιο ερώτημα για αυτά που έγιναν στη Μικρά Ασία.

  • Στο τεύχος 40-41 του λογοτεχνικού περιοδικού ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ που κυκλοφορεί, δημοσιεύεται κριτική παρουσίαση του ομ. Καθηγητή νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κ. Θεοδόση Πυλαρινού.